Podziel się swoim przepisami na świąteczne potrawy!

Święta Bożego Narodzenia za pasem. Okres przedświąteczny to nie tylko czas wzmożonego wysiłku przy planowaniu prezentów, ale również większa aktywność związana z przygotowaniem świątecznych potraw i smakołyków. Jesteśmy wręcz przekonani, że na wigilijnych stołach czytelników naszego portalu, mieszkańców miasta i gminy Dzierzgoń, co roku znajdują się przepyszne dania.

Dlatego też postanowiliśmy wyjść do Was z propozycją i zachęcić Was do podzielenia się z nami swoimi autorskimi i nie tylko przepisami na świąteczne potrawy. Napiszcie swoje propozycje w komentarzach, a my opublikujemy je w tygodniu jeszcze przed świętami!

Możesz być zainteresowany

Comment (4)

  1. DUSZANINA
    *2 kg ziemniaków,
    * 5 -6 solonych śledzi,
    * 10 dag suszonych grzybów,
    * 4 średnie cebule,
    * oliwa z oliwek
    Grzyby umyć, zalać wodą i pozostawić aż zrobią się miękkie. Śledzie wymoczyć w mleku. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Cebulę pociąć w talarki, a śledzie w poprzeczne paski. Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą. Układać warstwami: ziemniaki, grzyby, śledzie i cebulę. Pierwszą o ostatnią powinna być warstwa ziemniaczana, którą za każdym razem lekko oprószamy mąką i pieprzem. W kilku miejscach nakłuwamy nożem i w powstałe otwory wlewamy oliwę. Duszaninę zapiekamy lub dusimy przez godzinę na wolnym ogniu. wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  2. Korzenne ciastka
    Składniki:
    – 2 szklanki mąki,
    – 1 łyżka przyprawy do piernika,
    – 1 jajko,
    – 170 g masła
    – 3/4 szklanki cukru pudru,
    – 1 łyżka miodu,
    – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
    SPOSÓB WYKONANIA:
    Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy cukier , przyprawę i masło. Całość siekamy nożem. Dodajemy jajko i miód. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość mniej niż
    1 cm. Wycinamy ciastka. Pieczemy 8- 10 minut w temp. 180 stopni. po wystudzeniu lukrujemy. Smacznego i wesołych Świąt.

  3. Sprzedac się za wszelką cenę i fałszywie udawać że przeżywa emocje na futsalu. Przyszła na 4 minuty nadworny fotograf z ukrycia zrobił zdjęcia i na Facebook. Wcześniej byli się najeść u seniorów i wpadli po imprezie na salę sportową żeby pokazać że interesuje się futsalem a gdzie byla 5,4,3,2,1 lat temu teraz przyszla zeby sie sprzedac? kazda okazja jest dobra. Żałosne postępowanie a może bardziej żałosny tekst pod zdjęciami z futsalu.

  4. Trzy szczypty soli, tarta papryka , ogórek w plastrach , przecier lub mus pomidorowy . Wszystko zmiksować. podać raz w miesiącu po obiedzie najlepiej w dużej sali z dodatkiem dyni, udekorowac liśćmi błyszczu.

ZOSTAW SWÓJ KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *